Veelgestelde vragen

Alles weten over nieuwbouw? Kijk op Heijmansnieuwbouw.nl. Jouw hulp bij het kopen van een nieuwbouwhuis.

 

Veelgestelde vragen – Podium fase 2

Alle 26 appartementen worden aangeboden met KoopStart van Stichting OpMaat. Kopen met KoopStart houdt in dat je een woning koopt voor een lagere prijs dan de marktwaarde. Heijmans verleent je in dit geval een 'koperskorting', waardoor je hypotheeklasten lager zijn. Als je de woning weer verkoopt, wordt de verkoopopbrengst hiermee verrekend, samen met een (vooraf bepaald) aandeel in de waardeontwikkeling. Meer informatie hierover en een rekenvoorbeeld vind je in dit artikel.

Alle eigenaren van de woningen zijn voor een bepaald deel ook eigenaar van de binnentuin en dragen naar rato ook gezamenlijk de kosten voor het onderhoud.

Ja, er wordt een VVE opgericht, bij zowel de appartementen als de eengezinswoningen. De te verwachten kosten worden nog berekend. De makelaar of verkoop manager van Heijmans vertelt je graag meer.

Bij het kopen van een nieuwbouwwoning moet je altijd rekening houden met extra kosten. Zo heb je kosten voor het sluiten van een hypotheek (advieskosten en notariskosten). Ook maak je kosten voor het inrichten en afwerken van je woning.
Dit is de datum vanaf wanneer je als koper rente verschuldigd bent. Deze datum wordt genoemd in de hoera-brief.

De aanvullende rente is de rente die je betaalt vanaf het moment van overeenkomen tot de datum van transport bij de notaris. De aanvullende rente is fiscaal aftrekbaar en wordt ook wel transportrente genoemd.

Wanneer aan de opschortende voorwaarden is voldaan en we starten met de bouw, ontvang je een hoera-brief. In deze hoera-brief staat de peildatum voor en hoogte van de bouwrente aangegeven. De bouwrente is letterlijk de rente die je tijdens de bouw van je nieuwe woning dient te betalen. Als je later in het traject de woning koopt, ben je de bouwrente verschuldigd tot de datum van tekenen van de leveringsakte bij de notaris.

Zodra aan de opschortende voorwaarden* voldaan is en we weten wanneer de bouw gaat starten, ontvang je van Heijmans een aangetekende brief ‘Ingangsdatum voorbehoud financiering’. Dit is het moment waarop je financiële voorbehoud ingaat en je je hypotheek rondmaakt. De hypotheekakte zelf teken je tijdens het transport bij de notaris.

Natuurlijk is het mogelijk om al eerder aan de slag te gaan met het regelen van je hypotheek. Dit kan vanaf het moment dat de KAO getekend is. Je hypotheekadviseur kan vanaf dat moment al hypotheekoffertes bij de bank opvragen. Deze zijn echter maar een bepaalde tijd geldig en er zijn vaak kosten verbonden aan de verlening ervan.

* Onder de opschortende voorwaarden verstaan we de voorwaarden die vervuld dienen te zijn voordat de beslissing wordt genomen dat er wordt gestart met de bouw. Hieronder vallen o.a. de omgevingsvergunningen, het voorverkooppercentage en de planacceptatie SWK.

Het hebben van dubbele woonlasten valt niet te voorkomen bij de koop van een nieuwbouwwoning. Totdat je nieuwbouwwoning klaar is moet je immers ergens anders wonen. In deze periode betaal je naast de bouw van je nieuwe woning, ook voor je huidige onderkomen. Hoe groot de dubbele lasten zijn, is afhankelijk van de fase in het bouwproces en uiteraard jouw persoonlijke situatie. Laat je hierover goed voorlichten door een hypotheekadviseur.

Wanneer je de hypotheek niet rond krijgt binnen de termijn van 2 maanden (het financieringsvoorbehoud), kun je de koop kosteloos ontbinden. In dat geval moet je wel een verklaring van een bank overleggen waarin staat dat je de financiering niet rond krijgt.

In tegenstelling tot een bestaande woning, koop je een nieuwbouwwoning vrij op naam. Hierdoor worden bepaalde kosten niet in rekening gebracht (zie ook: Wat betekent ‘vrij op naam’?). Daarnaast heb je bij een nieuwbouwwoning in de eerste jaren nauwelijks onderhoudskosten. Doordat nieuwbouwwoningen goed geïsoleerd zijn, woon je energiezuinig. Dit scheelt energiekosten!

Het opschortingsrecht houdt in dat je als koper het recht hebt om de betaling van de laatste 5% van de aanneemsom uit te stellen, totdat alle eventuele opleverpunten zijn opgelost. Heijmans stelt hiervoor een bankgarantie van 5%. Je betaalt als koper van tevoren dus wel 100% van de aanneemsom aan Heijmans.

Hoe graag je de woning ook wilt, de koop (met bijkomende kosten) moet financieel wel haalbaar zijn. We adviseren je daarom vroegtijdig je financiële situatie in kaart te brengen en financieel advies in te winnen. Hiervoor kun je een afspraak maken met een hypotheekadviseur of je stelt je vraag bij de makelaar. Een hypotheekadviseur kan vrijblijvend een haalbaarheidscheck voor je uitvoeren.

Tijdens de bouw van jouw nieuwe woning betaal je de aannemer in termijnen voor het werk dat hij verricht, de aanneemsom. De termijnen zijn gekoppeld aan de voortgang van de bouw. In de koop-/aannemingsovereenkomst (KAO) staat precies wanneer de termijn betaald moet zijn. Is de bouw al gestart op het moment dat je de woning aankoopt? Dan betaal je bij de notaris ook direct de reeds vervallen termijnen, eventuele bouwrente en aanvullende rente (transportrente).

De grondkosten betaal je tijdens het transport (het tekenen van de leverings- en hypotheekakte) bij de notaris. Je kunt betalen uit eigen middelen of vanuit je hypotheek en de factuur doorsturen naar je hypotheekverstrekker.

Wanneer je een woning koopt moet je rekening houden met extra kosten, zoals de advieskosten bij het afsluiten van de hypotheek en de notariskosten voor de hypotheekakte. Ook kunnen gewenste meerwerkopties (die niet in de KAO opgenomen zijn) extra kosten met zich meebrengen. Daarnaast kan je de woning bij oplevering laten keuren en zal de inrichting en afwerking van je nieuwe woning tevens kosten met zich meebrengen.

Wanneer je een nieuwbouwwoning ‘vrij op naam’ (v.o.n.) koopt, neemt de verkopende partij de kosten voor de overdracht van de woning voor zijn rekening. Het gaat om de overdrachtsbelasting, de kadastrale kosten en de notariskosten voor de transportakte. Als koper betaal je bij een prijs ‘vrij op naam’ het volgende: grondkosten, aanneemsom (inclusief eventuele KAO-meerwerkopties), eventuele bouwrente en aanvullende rente (transportrente).

Dit is de SWK Garantie- en Waarborgregeling. Kijk op www.swk.nl voor meer informatie.

Een van de voordelen van nieuwbouw is de garantie op de bouwkundige kwaliteit. Deze garantie (en bijbehorende periodes) is vastgelegd in de garantieregeling van SWK.

Alle woningen worden gebouwd onder de Woningborg Garantie- en Waarborgregeling. Als eigenaar van de woning heb je hiermee de garantie van een kwalitatief goede woning. Verder weet je dat jouw woning gegarandeerd wordt afgebouwd mochten zich onverhoopt problemen bij de aannemer voordoen. Je hebt bovendien als eigenaar de zekerheid dat eventuele gebreken gedurende de garantietermijn worden hersteld. Kijk voor meer informatie op www.swk.nl.

.

Door je aan te melden voor de nieuwsbrief, de website regelmatig te bezoeken en onze social media kanalen te volgen ben je altijd op de hoogte.

Na het (online) ondertekenen van de koop-/aannemingsovereenkomst door beide partijen heb je een bedenktijd van één kalenderweek.

Overleg dit altijd met de makelaar of jouw adviseur. Bij verkoop van je huidige woning adviseren wij in de koopakte een clausule op te nemen, waarin de datum van leegkomen variabel wordt gesteld.

De prognose is dat de bouw circa 1,5 jaar zal duren.

De prognose is dat de woningen medio 2026 worden opgeleverd.

Zodra 70% van de 56 woningen is verkocht en 70% van de 26 meergezinswoningen én de omgevingsvergunning (voorheen bouwvergunning) onherroepelijk is, krijgt de bouwer opdracht om het project te bouwen. De prognose start bouw van de woningen in Podium fase 2 is vooralsnog eind 2024/begin 2025.

De inschrijfperiode voor de spoorwoning en landschapswoning is geopend en vanaf de start verkoop op dinsdag 9 juli, tot en met maandag 15 juli 11.00 uur, kan je je inschrijven voor de appartementen.

De verkoop van Podium fase 2 is gestart. Tijdens de verkoop vind je hiervoor een formulier op de website. Na verzending ontvang je een bevestiging van je aanmelding per e-mail (let op: het kan zijn dat deze in je spambox terecht is gekomen).

Een optie is een periode dat de woning voor jou is gereserveerd. Je spreekt met de makelaar een specifieke periode af. In de praktijk omvat dit maximaal een week. In deze periode kan je nadenken over de aankoop. Je hebt nog alle tijd om je vragen te stellen. Een optie is dus vrijblijvend, alleen heb je het voordeel dat de woning in de tussentijd aan niemand anders kan worden verkocht.

We wijzen zoveel mogelijk toe op eerste voorkeur. Mochten er meerdere mensen hebben ingeschreven op hetzelfde bouwnummer kijken we naar de inschrijvingen van mensen die een financiële check kunnen overleggen.

Dit verschilt per woning. Op de prijslijst is dit terug te vinden per bouwnummer.

Alle eigenaren van de woningen zijn voor een bepaald deel ook eigenaar van de binnentuin en dragen naar rato ook gezamenlijk de kosten voor het onderhoud.

Ja, er wordt een VVE opgericht, bij zowel de appartementen als de eengezinswoningen. De te verwachten kosten worden nog berekend. De makelaar of verkoop manager van Heijmans vertelt je graag meer.

Via de website kan je de plattegronden bekijken en downloaden op de woningtypepagina's.

De woning wordt exclusief keuken maar inclusief toilet en badkamer opgeleverd.

De wanden worden behang klaar opgeleverd.

De woningen hebben 1 eigen parkeerplaats. Een tweede parkeerplaats is optioneel (echter niet onbeperkt) beschikbaar voor €27.500 v.o.n).

De woningen worden gekoeld en verwarmd middels een warmte-koude systeem. De woningen zijn gasloos en hebben vloerverwarming op elke verdieping.

Het zijn koopwoningen.
De kopers keuzelijst is vanaf start verkoop online beschikbaar.

Voor de eengezinswoningen (Spoorwoningen, Landschapswoningen en Parkwoningen) geldt geen zelfbewoningsplicht in Podium fase 2.

Voor de 26 appartementen geldt wel een zelfbewoningsplicht.

Alle 26 appartementen worden aangeboden met KoopStart van Stichting OpMaat. Kopen met KoopStart houdt in dat je een woning koopt voor een lagere prijs dan de marktwaarde. Heijmans verleent je in dit geval een 'koperskorting', waardoor je hypotheeklasten lager zijn. Als je de woning weer verkoopt, wordt de verkoopopbrengst hiermee verrekend, samen met een (vooraf bepaald) aandeel in de waardeontwikkeling. Meer informatie hierover en een rekenvoorbeeld vind je in dit artikel.

Alle eigenaren van de woningen zijn voor een bepaald deel ook eigenaar van de binnentuin en dragen naar rato ook gezamenlijk de kosten voor het onderhoud.

Ja, er wordt een VVE opgericht, bij zowel de appartementen als de eengezinswoningen. De te verwachten kosten worden nog berekend. De makelaar of verkoop manager van Heijmans vertelt je graag meer.

Bij het kopen van een nieuwbouwwoning moet je altijd rekening houden met extra kosten. Zo heb je kosten voor het sluiten van een hypotheek (advieskosten en notariskosten). Ook maak je kosten voor het inrichten en afwerken van je woning.
Dit is de datum vanaf wanneer je als koper rente verschuldigd bent. Deze datum wordt genoemd in de hoera-brief.

De aanvullende rente is de rente die je betaalt vanaf het moment van overeenkomen tot de datum van transport bij de notaris. De aanvullende rente is fiscaal aftrekbaar en wordt ook wel transportrente genoemd.

Wanneer aan de opschortende voorwaarden is voldaan en we starten met de bouw, ontvang je een hoera-brief. In deze hoera-brief staat de peildatum voor en hoogte van de bouwrente aangegeven. De bouwrente is letterlijk de rente die je tijdens de bouw van je nieuwe woning dient te betalen. Als je later in het traject de woning koopt, ben je de bouwrente verschuldigd tot de datum van tekenen van de leveringsakte bij de notaris.

Zodra aan de opschortende voorwaarden* voldaan is en we weten wanneer de bouw gaat starten, ontvang je van Heijmans een aangetekende brief ‘Ingangsdatum voorbehoud financiering’. Dit is het moment waarop je financiële voorbehoud ingaat en je je hypotheek rondmaakt. De hypotheekakte zelf teken je tijdens het transport bij de notaris.

Natuurlijk is het mogelijk om al eerder aan de slag te gaan met het regelen van je hypotheek. Dit kan vanaf het moment dat de KAO getekend is. Je hypotheekadviseur kan vanaf dat moment al hypotheekoffertes bij de bank opvragen. Deze zijn echter maar een bepaalde tijd geldig en er zijn vaak kosten verbonden aan de verlening ervan.

* Onder de opschortende voorwaarden verstaan we de voorwaarden die vervuld dienen te zijn voordat de beslissing wordt genomen dat er wordt gestart met de bouw. Hieronder vallen o.a. de omgevingsvergunningen, het voorverkooppercentage en de planacceptatie SWK.

Het hebben van dubbele woonlasten valt niet te voorkomen bij de koop van een nieuwbouwwoning. Totdat je nieuwbouwwoning klaar is moet je immers ergens anders wonen. In deze periode betaal je naast de bouw van je nieuwe woning, ook voor je huidige onderkomen. Hoe groot de dubbele lasten zijn, is afhankelijk van de fase in het bouwproces en uiteraard jouw persoonlijke situatie. Laat je hierover goed voorlichten door een hypotheekadviseur.

Wanneer je de hypotheek niet rond krijgt binnen de termijn van 2 maanden (het financieringsvoorbehoud), kun je de koop kosteloos ontbinden. In dat geval moet je wel een verklaring van een bank overleggen waarin staat dat je de financiering niet rond krijgt.

In tegenstelling tot een bestaande woning, koop je een nieuwbouwwoning vrij op naam. Hierdoor worden bepaalde kosten niet in rekening gebracht (zie ook: Wat betekent ‘vrij op naam’?). Daarnaast heb je bij een nieuwbouwwoning in de eerste jaren nauwelijks onderhoudskosten. Doordat nieuwbouwwoningen goed geïsoleerd zijn, woon je energiezuinig. Dit scheelt energiekosten!

Het opschortingsrecht houdt in dat je als koper het recht hebt om de betaling van de laatste 5% van de aanneemsom uit te stellen, totdat alle eventuele opleverpunten zijn opgelost. Heijmans stelt hiervoor een bankgarantie van 5%. Je betaalt als koper van tevoren dus wel 100% van de aanneemsom aan Heijmans.

Hoe graag je de woning ook wilt, de koop (met bijkomende kosten) moet financieel wel haalbaar zijn. We adviseren je daarom vroegtijdig je financiële situatie in kaart te brengen en financieel advies in te winnen. Hiervoor kun je een afspraak maken met een hypotheekadviseur of je stelt je vraag bij de makelaar. Een hypotheekadviseur kan vrijblijvend een haalbaarheidscheck voor je uitvoeren.

Tijdens de bouw van jouw nieuwe woning betaal je de aannemer in termijnen voor het werk dat hij verricht, de aanneemsom. De termijnen zijn gekoppeld aan de voortgang van de bouw. In de koop-/aannemingsovereenkomst (KAO) staat precies wanneer de termijn betaald moet zijn. Is de bouw al gestart op het moment dat je de woning aankoopt? Dan betaal je bij de notaris ook direct de reeds vervallen termijnen, eventuele bouwrente en aanvullende rente (transportrente).

De grondkosten betaal je tijdens het transport (het tekenen van de leverings- en hypotheekakte) bij de notaris. Je kunt betalen uit eigen middelen of vanuit je hypotheek en de factuur doorsturen naar je hypotheekverstrekker.

Wanneer je een woning koopt moet je rekening houden met extra kosten, zoals de advieskosten bij het afsluiten van de hypotheek en de notariskosten voor de hypotheekakte. Ook kunnen gewenste meerwerkopties (die niet in de KAO opgenomen zijn) extra kosten met zich meebrengen. Daarnaast kan je de woning bij oplevering laten keuren en zal de inrichting en afwerking van je nieuwe woning tevens kosten met zich meebrengen.

Wanneer je een nieuwbouwwoning ‘vrij op naam’ (v.o.n.) koopt, neemt de verkopende partij de kosten voor de overdracht van de woning voor zijn rekening. Het gaat om de overdrachtsbelasting, de kadastrale kosten en de notariskosten voor de transportakte. Als koper betaal je bij een prijs ‘vrij op naam’ het volgende: grondkosten, aanneemsom (inclusief eventuele KAO-meerwerkopties), eventuele bouwrente en aanvullende rente (transportrente).

Dit is de SWK Garantie- en Waarborgregeling. Kijk op www.swk.nl voor meer informatie.

Een van de voordelen van nieuwbouw is de garantie op de bouwkundige kwaliteit. Deze garantie (en bijbehorende periodes) is vastgelegd in de garantieregeling van SWK.

Alle woningen worden gebouwd onder de Woningborg Garantie- en Waarborgregeling. Als eigenaar van de woning heb je hiermee de garantie van een kwalitatief goede woning. Verder weet je dat jouw woning gegarandeerd wordt afgebouwd mochten zich onverhoopt problemen bij de aannemer voordoen. Je hebt bovendien als eigenaar de zekerheid dat eventuele gebreken gedurende de garantietermijn worden hersteld. Kijk voor meer informatie op www.swk.nl.

.

Door je aan te melden voor de nieuwsbrief, de website regelmatig te bezoeken en onze social media kanalen te volgen ben je altijd op de hoogte.

Na het (online) ondertekenen van de koop-/aannemingsovereenkomst door beide partijen heb je een bedenktijd van één kalenderweek.

Overleg dit altijd met de makelaar of jouw adviseur. Bij verkoop van je huidige woning adviseren wij in de koopakte een clausule op te nemen, waarin de datum van leegkomen variabel wordt gesteld.

De prognose is dat de bouw circa 1,5 jaar zal duren.

De prognose is dat de woningen medio 2026 worden opgeleverd.

Zodra 70% van de 56 woningen is verkocht en 70% van de 26 meergezinswoningen én de omgevingsvergunning (voorheen bouwvergunning) onherroepelijk is, krijgt de bouwer opdracht om het project te bouwen. De prognose start bouw van de woningen in Podium fase 2 is vooralsnog eind 2024/begin 2025.

De inschrijfperiode voor de spoorwoning en landschapswoning is geopend en vanaf de start verkoop op dinsdag 9 juli, tot en met maandag 15 juli 11.00 uur, kan je je inschrijven voor de appartementen.

De verkoop van Podium fase 2 is gestart. Tijdens de verkoop vind je hiervoor een formulier op de website. Na verzending ontvang je een bevestiging van je aanmelding per e-mail (let op: het kan zijn dat deze in je spambox terecht is gekomen).

Een optie is een periode dat de woning voor jou is gereserveerd. Je spreekt met de makelaar een specifieke periode af. In de praktijk omvat dit maximaal een week. In deze periode kan je nadenken over de aankoop. Je hebt nog alle tijd om je vragen te stellen. Een optie is dus vrijblijvend, alleen heb je het voordeel dat de woning in de tussentijd aan niemand anders kan worden verkocht.

We wijzen zoveel mogelijk toe op eerste voorkeur. Mochten er meerdere mensen hebben ingeschreven op hetzelfde bouwnummer kijken we naar de inschrijvingen van mensen die een financiële check kunnen overleggen.

Dit verschilt per woning. Op de prijslijst is dit terug te vinden per bouwnummer.

Alle eigenaren van de woningen zijn voor een bepaald deel ook eigenaar van de binnentuin en dragen naar rato ook gezamenlijk de kosten voor het onderhoud.

Ja, er wordt een VVE opgericht, bij zowel de appartementen als de eengezinswoningen. De te verwachten kosten worden nog berekend. De makelaar of verkoop manager van Heijmans vertelt je graag meer.

Via de website kan je de plattegronden bekijken en downloaden op de woningtypepagina's.

De woning wordt exclusief keuken maar inclusief toilet en badkamer opgeleverd.

De wanden worden behang klaar opgeleverd.

De woningen hebben 1 eigen parkeerplaats. Een tweede parkeerplaats is optioneel (echter niet onbeperkt) beschikbaar voor €27.500 v.o.n).

De woningen worden gekoeld en verwarmd middels een warmte-koude systeem. De woningen zijn gasloos en hebben vloerverwarming op elke verdieping.

Het zijn koopwoningen.
De kopers keuzelijst is vanaf start verkoop online beschikbaar.

Voor de eengezinswoningen (Spoorwoningen, Landschapswoningen en Parkwoningen) geldt geen zelfbewoningsplicht in Podium fase 2.

Voor de 26 appartementen geldt wel een zelfbewoningsplicht.